Tegenhetlicht

Terug naar de Oude paden

Verscheidenheid….of …verdeeldheid?

1 reactie

Recentelijk las ik een discussie en een reactie daarop inspireerde mij om et es nader te bekijken..of het ook al in de dagen van Yeshua was, dat er verscheidenheid of verdeeldheid was en wat de oorzaken ervan zijn…

Yeshua kwam om zowel zondeloos Zijn geest te geven, maar ook om orde op zaken te stellen, want er was intussen al veel toegevoegd door wetgeleerden.

Voor zover ik kan overzien sprak Yeshua de Woorden die geschreven waren in de Tenach en weerlegde Hij de toegevoegde uitleggingen van de wetgeleerden, waarvan vele toevoegingen tot wet waren verheven en juist de geschreven Wet onherkenbaar maakten, terwijl de geschreven Wet zo licht en makkelijk was. Vaak probeerden deze wijze mensen in hun eigen ogen een discussie uit te lokken en Yeshua weerlegde hun beweringen altijd met het geschreven Woord.

Door dit bij te wonen konden de scharen gaan begrijpen waar het om draaide, maar zoals altijd is het erg moeilijk individueel te durven denken als de meerderheid beslist. Zo ontstond er wel verscheidenheid én verdeeldheid. We kunnen er alles over lezen in de brieven van de apostelen.

Even naar nu…

Is het nu anders dan toen?
We hebben de geschreven Wet van YHVH, de verslagen van de apostelen gedurende die tijd en wat leren wij ervan?
Wat hebben wij er van opgestoken?

Ook nu zijn er mensen, wetgeleerden, die ons, zonder dat zij zicht hebben op Yeshua, ons leren willen dat wij over behoren te gaan naar de toegevoegde wetten.
-Dat wij denken een mens te volgen die ons verlossen wil
-Dat wij niet eerder Israeliet zijn, dán ..vul maar in.
waaraan zullen wij gehoor geven?

In ons eigen kamp in de volkeren is veel aan de gang, omdat diverse invloeden niet langs ons gaan ,maar ons denk ik juist scherpen om volwassen te worden. Volwassenheid brengt een taak en verantwoording met zich mee.

Hopenlijk krijgen we allen in de babylonische spraakverwarring genoeg genade om aan te geven dat we Yeshua volgen willen en hoe Hij de geschreven Wet van YHVH tentoonstelde.
We maken onze Verlosser niet kleiner door terug te keren naar het luisteren van Zijn Stem, geopenbaard door de Heilige Geest/Ruach haKodesh en wijze uitleggingen van mensen maar even te laten voor wat het is. We wijzen niemand af wanneer we de volheid van Zijn Geest zoeken in plaats van manieren om anderen te laten weten dat we hen gunstig gezind zijn ,al dan niet onbewust.

Laten we niet vergeten dat we (de meesten van ons) van jongsaf gewend geweest zijn naar iemand voor ons te luisteren op de rustdag en vaak niet hebben geleerd zelf na te gaan denken. De Heilige Geest/Ruach haKodesh werd destijds niet uitgestort op enkele wijze mannen, dat zou ons tot nadenken moeten stemmen…

Ook nu, heden ten dage is er een wedstrijd der altaren en het is een zegen daar inzicht in te krijgen. Door geen compromissen aan het geopenbaarde te maken, maar vriendelijk ruimte gevend aan hen die wel de wijsheid van mensen hoger achten, moet het lukken verder te gaan, al zullen sommigen afhaken.

Het gevaar van leringen der mensen is dat we de relatie tot elkaar en tot de Vader uit het oog gaan verliezen. Dan gaat de kennis en logica het overnemen van het hart. Velen zijn zich bij die eerste stappen dat nog niet bewust.En er zijn al diverse mensen die of afhaken of overwegen het te gaan doen en daar moeten we een bewogen hart voor hebben.
Ik heb van meerderen vernomen dat diverse jongeren op deze manier de weg kwijt dreigen te raken. Laten we dat proberen te voorkomen, als het nog niet te laat is.”

Toch breek ik een lans voor datgene wat ons in eerste instantie in het Woord wordt voorgesteld, vertrouwende en wetende dat we Hem zullen kunnen verwelkomen als we stevig onze hand in Zijn Hand houden en Hem vragen ons vast te houden in deze beproevende weg. Laten we de Vader vragen of Hij de verdeeldheid aanwenden wil zodat er reiniging in het huis komt. Yeshua gaf aan dat Hij verdeeldheid zou brengen opdat er de eenheid naar Zijn wil uit voort zou vloeien. We hebben namelijk te maken met de strijd tussen vlees/natuur en geest. Eigen voorkeur contra Zijn condities.

Luk 12:51  Meent gij, dat Ik gekomen ben, om vrede te geven op de aarde? Neen, zeg Ik u, maar veeleer verdeeldheid. 

Act 15:7  En als daarover grote twisting geschiedde, stond Petrus op en zeide tot hen: Mannen broeders, gij weet, dat Elohim van over langen tijd onder ons mij verkoren heeft, dat de heidenen door mijn mond het woord des Evangelies zouden horen, en geloven.
Act 15:8  En YHVH, de Kenner der harten, heeft hun getuigenis gegeven, hun gevende den Heiligen Geest, gelijk als ook ons;
Act 15:9  En heeft geen onderscheid gemaakt tussen ons en hen, gereinigd hebbende hun harten door het geloof.
Act 15:10  Nu dan, wat verzoekt gij God, om een juk op den hals der discipelen te leggen, hetwelk noch onze vaders, noch wij hebben kunnen dragen?
Act 15:11  Maar wij geloven, door de genade van den Heere Jezus Christus, zalig te worden, op zulke wijze als ook zij.
Act 15:12  En al de menigte zweeg stil, en zij hoorden Barnabas en Paulus verhalen, wat grote tekenen en wonderen God door hen onder de heidenen gedaan had.
Act 15:13  En nadat deze zwegen, antwoordde Jakobus, zeggende: Mannen broeders, hoort mij.
Act 15:14  Simeon heeft verhaald hoe God eerst de heidenen heeft bezocht, om uit hen een volk aan te nemen door Zijn Naam.
Act 15:15  En hiermede stemmen overeen de woorden der profeten, gelijk geschreven is:
Act 15:16  Na dezen zal Ik wederkeren, en weder opbouwen de tabernakel van David, die vervallen is, en hetgeen daarvan verbroken is, weder opbouwen, en Ik zal denzelven weder oprichten.
Act 15:17  Opdat de overblijvende mensen den Heere zoeken, en al de heidenen, over welken Mijn Naam aangeroepen is, spreekt de Heere, Die dit alles doet.
Act 15:18  Gode zijn al Zijn werken van eeuwigheid bekend.
Act 15:19  Daarom oordeel ik, dat men degenen, die uit de heidenen zich tot God bekeren, niet beroere;
Act 15:20  Maar hun zal aanschrijven, dat zij zich onthouden van de dingen, die door de afgoden besmet zijn, en van hoererij, en van het verstikte, en van bloed.
Act 15:21  Want Mozes heeft er van oude tijden in elke stad, die hem prediken, en hij wordt op elken sabbat in de synagogen gelezen. 

Mat_23:2  Zeggende: De Schriftgeleerden en de Farizeen zijn gezeten op den stoel van Mozes;

Mar_7:5  Daarna vraagden Hem de Farizeen en de Schriftgeleerden: Waarom wandelen Uw discipelen niet naar de inzetting der ouden, maar eten het brood met ongewassen handen?

Deu 30:11  Want ditzelve gebod, hetwelk ik u heden gebiede, dat is van u niet verborgen, en dat is niet verre.
Deu 30:12  Het is niet in den hemel, om te zeggen: Wie zal voor ons ten hemel varen, dat hij het voor ons hale, en ons hetzelve horen late, dat wij het doen?
Deu 30:13  Het is ook niet op gene zijde der zee, om te zeggen: Wie zal voor ons overvaren aan gene zijde der zee, dat hij het voor ons hale, en ons hetzelve horen late, dat wij het doen?
Deu 30:14  Want dit woord is zeer nabij u, in uw mond, en in uw hart, om dat te doe
n. 

Laat ons terugkeren naar de Vader en vragen zoals beschreven in Ezechiël 36:

Eze 36:16  Wijders geschiedde des HEEREN woord tot mij, zeggende: 
Eze 36:17  Mensenkind! het huis Israels, als zij in hun land woonden, toen verontreinigden zij datzelve met hun weg en met hun handelingen; hun weg was voor Mijn aangezicht als de onreinigheid ener afgezonderde vrouw. 
Eze 36:18  Daarom goot Ik Mijn grimmigheid over hen uit, om des bloeds wil, dat zij in het land vergoten hadden, en om hun drekgoden, waarmede zij dat verontreinigd hadden. 
Eze 36:19  En Ik verstrooide hen onder de heidenen, en zij werden verspreid in de landen; Ik oordeelde ze naar hun weg en naar hun handelingen. 
Eze 36:20  Als zij nu tot de heidenen kwamen, waarhenen zij getogen waren, ontheiligden zij Mijn heiligen Naam, omdat men van hen zeide: Dezen zijn het volk des HEEREN, en zijn uit Zijn land uitgegaan. 
Eze 36:21  Maar Ik verschoonde hen om Mijn heiligen Naam, dien het huis Israels ontheiligde onder de heidenen, waarhenen zij gekomen waren. 
Eze 36:22  Daarom zeg tot het huis Israels: Zo zegt de Heere HEERE: Ik doe het niet om uwentwil, gij huis Israels! maar om Mijn heiligen Naam, dien gijlieden ontheiligd hebt onder de heidenen, waarhenen gij gekomen zijt. 
Eze 36:23  Want Ik zal Mijn groten Naam heiligen, die onder de heidenen ontheiligd is, dien gij in het midden van hen ontheiligd hebt; en de heidenen zullen weten, dat Ik de HEERE ben, spreekt de Heere HEERE, als Ik aan u voor hun ogen zal geheiligd zijn. 
Eze 36:24  Want Ik zal u uit de heidenen halen, en zal u uit al de landen vergaderen; en Ik zal u in uw land brengen. 
Eze 36:25  Dan zal Ik rein water op u sprengen, en gij zult rein worden; van al uw onreinigheden en van al uw drekgoden zal Ik u reinigen. 
Eze 36:26  En Ik zal u een nieuw hart geven, en zal een nieuwen geest geven in het binnenste van u; en Ik zal het stenen hart uit uw vlees wegnemen, en zal u een vlesen hart geven. 
Eze 36:27  En Ik zal Mijn Geest geven in het binnenste van u; en Ik zal maken, dat gij in Mijn inzettingen zult wandelen, en Mijn rechten zult bewaren en doen. 
Eze 36:28  En gij zult wonen in het land, dat Ik uw vaderen gegeven heb, en gij zult Mij tot een volk zijn, en Ik zal u tot een God zijn. 
Eze 36:29  En Ik zal u verlossen van al uw onreinigheden; en Ik zal roepen tot het koren, en zal dat vermenigvuldigen, en Ik zal geen honger op u leggen. 
Eze 36:30  En Ik zal de vrucht van het geboomte en de inkomst des velds vermenigvuldigen; opdat gij de smaadheid des hongers niet meer ontvangt onder de heidenen. 
Eze 36:31  Dan zult gij gedenken aan uw boze wegen en uw handelingen, die niet goed waren; en gij zult een walging van u zelf hebben over uw ongerechtigheden en over uw gruwelen. 
Eze 36:32  Ik doe het niet om uwentwil, spreekt de Heere HEERE, het zij u bekend! Schaamt u en wordt schaamrood van uw wegen, gij huis Israels! 
Eze 36:33  Alzo zegt de Heere HEERE: Ten dage, als Ik u reinigen zal van al uw ongerechtigheden, dan zal Ik de steden doen bewonen, en de eenzame plaatsen zullen bebouwd worden. 
Eze 36:34  En het verwoeste land zal bebouwd worden, in plaats dat het een verwoesting was, voor de ogen van een ieder, die er doorging. 
Eze 36:35  En zij zullen zeggen: Dit land, dat verwoest was, is geworden als een hof van Eden; en de eenzame, en de verwoeste en verstoorde steden zijn vast en bewoond. 
Eze 36:36  Dan zullen de heidenen, die in de plaatsen rondom u zullen overgelaten zijn, weten, dat Ik, de HEERE, de verstoorde plaatsen bebouw, en het verwoeste beplant. Ik, de HEERE, heb het gesproken en zal het doen. 
Eze 36:37  Alzo zegt de Heere HEERE/Elohim YHVH : Daarenboven zal Ik hierom van het huis Israels verzocht worden, dat Ik het hun doe; Ik zal ze vermenigvuldigen van mensen, als schapen. 
Eze 36:38  Gelijk de geheiligde schapen, gelijk de schapen van Jeruzalem op hun gezette hoogtijden, alzo zullen de eenzame steden vol zijn van mensenkudden; en zij zullen weten, dat Ik de HEERE ben. 

 

Ik vraag u mijn woorden te onderzoeken, want ik ben lerende onderweg…

Shalom, Hadassah

 

Auteur: hadassah18

Van jongsafaan hield ik ervan om wat ik zag te verwoorden. Er waren ervaringen die ik liever schreef dan ze vertellen. Min of meer komend vanuit de rechtse flank van het christelijk geloof zonder kerklid te zijn, kreeg ik liefde voor het geschreven Woord die ook wel bijbel wordt genoemd. Al jong was ik overtuigd van de Weg,maar wist, dacht ik, het juiste pad niet. Maar de Vader wist het en begin dertig was ik, toen Hij mij met een levensveranderende gebeurtenis bevrijdde, wat ik als wederomgeboren beschouw. Die ervaring maakte dat ik Hem wilde dienen, maar Hij mocht het bepalen en dat deed Hij. In 2007 gaf Hij duidelijk aan dat ik mocht gaan delen van wat ik van Hem ontvangen had. Dat onderwerp zag ik in die tijd zelden in Nederland en omstreken. Een groot verlangen is het dat de twee huizen spoedig één kudde worden zoals beschreven in Ezechiël 37 en andere verwijzingen. Ik ben gelukkig getrouwd, moeder en ik heb mijn identiteit gevonden in YHVH's onderwijzingen. Johannes 14:26 is een raad die ik hoog acht. Het geschreven Woord van YHVH krijgt prioriteit. Naast schrijvend delen hou ik ervan om hen die de wil van de Vader willen doen, te ontmoeten en heb een brede belangstelling. Veel verantwoorde onderwerpen hebben mijn belangstelling. Dankbaar dat Hij mij ertoe aanzette om te gaan delen, wandel ik mijn levensreis, vertrouwend dat Hij het wel zal maken. "En zeg de kinderen Israels dat zij voorttrekken" Exodus 14:15

1 thoughts on “Verscheidenheid….of …verdeeldheid?

  1. 1Co_11:19  Want er moeten ook ketterijen onder u zijn, opdat degenen, die oprecht zijn, openbaar mogen worden onder u.

Plaats een reactie